ISO STANDARTI NEDİR?
ISO tarafından geliştirilmiş uluslararası standardları ifade ederken iso kalite belgesi, bu geliştirilen iso standardlarına uymakta olan ve bu yönde çalışmalarda bulunan kurumların onaylanmış akredite belgelendirme kuruluşlarınca denetlenmesi ve standarda uygun olduğunun raporlanmasıyla verilmekte sertifikadır.
Bu açıklamaya ek olarak kalite belgesi = ISO 9001 olarak bilindiğinden ötürü ISO kalite belgesi almak istiyorum diyen kişilerin bahsetmek istedikleri ISO 9001 sertifikasıdır.
ISO (International Organization for Standardization) 162 üye ülkenin temsilcileriyle ISO standardlarını geliştiren ve revize eden uluslararası kurumun kısaltmasıdır. ISO Non-profit (kar amacı gütmeyen) bir uluslararası organizasyondur.
Kurum doğrudan ISO kalite belgelerinin verilmesinde rol almaz. Belgelendirme faaliyetlerinin yürütülmesi, danışmanlık, denetim, eğitim, kontrol hizmetleri IAF tarafından akredite kurumlarca denetlenip uygunluğuna onay verilmiş kurum ve kuruluşlar tarafından gerçekleştirilmektedir.
ISO kalite belgelerinin ilki ve günümüzde tüm dünyada en çok tercih edileni 1987' de yayınlanmış olan ISO 9001 standartıdır. Bu standard kurum ve kuruluşlarda uygulanmak üzere bazı genel geçerliliğe sahip kuralları düzenlemektedir.
ISO KALITE BELGESININ AMACI NEDİR?
ISO kalite belgelerinin özellikle de ISO 9001' in ana hedefi "Müşteri Memnuniyetinin" sağlanmasıdır. Bunun sebebi günümüz dünyası, inşaların ürün veya hizmet satın alırken sonrasında verilen hizmetleride göz ardı etmemesidir.
Aslında ISO 9001 gibi sistemlerin amacı kurallar ve prosüdürlerle hep aynı standartda ürün ve hizmet kalitesini alıcılara taahhüt etmektir.
Taahhüt süresince meydana gelebilecek olası hataları önceden planlayarak risk yaklaşımını esas almak standardın gereklilikleri arasındadır. İşlemlerin daha kaliteli yürütülmesi amacıyla sürekli düzenlenen personel eğitimleri, mevcut kalitenin korunmasıyla birlikte sürekli gelişiminde temeli olmaktadır.
Son aşama, taahhüt edilmiş işlerden müşterilerin ne deredece memnun kalıp kalmadıklarının teknik olarak ölçümlenmesi, değerlendirilmesi ve geliştirilmesi aşamalarını kapsar.
ISO KALİTE BELGESİ KAÇ YIL GEÇERKLİDİR
ISO 9001, 22000, 14001 27001 ve 18001 belgelerinin Dünya çapında geçerlilik süresi 3 yıldır. Her yıl planlı olmak şartıyla ISO kalite standardının uygulanıp uygulanmadığı denetlenir. Ara denetimler 3 yıl devam eder. ISO belgelendirme ücreti ilk belge aınırken ödenir. Her yıl planlı ara denetim ücretleri ödenerek devam eder. 3'üncü yılın sonunda ise; ilk belgelendirme ücretinin 3/4'ü oranında belge yenileme bedeliyle devam eder.
ISO KALİTE BELGESİ ALMANIN FAYDALARI NELERDİR?
ISO Kalite belgesi almanın en önemli yararı müşteri memnuniyetinin artmasıdır. Kurumsallaşmaya atılan adım diğer faydasıdır. Piyasa şartlarında, ISO kalite belgeleri bulunan firmalar, müşterilerce çok talep görmektedir. Kaliteli, kurumsal, sistematik, düzenli ve karakterli yapılarıyla ilk tercih nedenidir.
Doğal olarak rekabette avantaj getirir. İthalat ihracat yapan firmalar için neredeyse zorunludur. Yurt içi ve yurt dışında alıcılar firmanızın ISO kalite belgelerinin olmasını talep etmektedirler. Ticari işbirliği yapacakları firmanın güvenilirliği böyle teyit edilmektedir. Yarının iş ortakları olmak istiyorsanız ISO belgeleri bunun yolunu size açmaktadır.
ISO standarları gereğince işlerini organize edebilen firmalara hem daha kurumsal hem de daha profesyonel bir yaklaşımla bakılmaktadır. Firma değerlendirme aşamasında ayrıcalıklı görülür. Alıcılarınızın size ve firmanıza bakış açısı önemli oranda farklılaşır.